Wold & Waard en Trebbe starten bouw 23 woningen in Opende

‘Symbolisch moment vereeuwigd in fundering’

Op 3 juni is met veel toekomstige huurders van de nieuwbouwwoningen aan de Centrumweg in Opende de bouw symbolische gestart. Bij dit moment waren ook aanwezig Ton Schroor, directeur-bestuurder van Wold & Waard, Hein Trebbe jr., directeur bij ontwikkelende bouwer Trebbe en wethouder Richard Lamberst als vervanger van wethouder Woningbouw Hans Haze. Door meerdere tijdcapsules te vereeuwigen in de fundering van de nieuwbouwwoningen is dit moment ook vastgelegd voor de toekomst.  

In de tijdcapsules zijn onder andere de bouwtekeningen en plattegronden van de gesloopte woningen gedaan. Natuurlijk een actuele editie van het Dagblad van het Noorden en het ontwerp van de nieuwe woningen en de wijk. Eén van de huurders had een gesloten brief geschreven. Ook deze ligt nu in een tijdcapsule onder de grond.   

Duurzaam wonen rondom een hof in Opende

Aan de Centrumweg komen 23 nieuwe, duurzame en betaalbare woningen. 18 woningen met 2 slaapkamers op de verdieping en 5 levensloopbestendige woningen met een slaapkamer en douche op de begane grond. Het zijn allemaal nul-op-de-meter woningen. Dit betekent dat de woningen evenveel energie opwekken als dat er bij normaal gebruik wordt verbruikt. De woningen staan in kleine rijtjes rondom een hof. Ton Schroor: “We vervangen 20 woningen voor 23 nieuwe, verdeeld over senioren en reguliere huurwoningen. We kunnen niet alleen meer bewoners huisvesten, maar in samenwerking met de gemeente wordt ook een groener straatbeeld gerealiseerd.” Hans Haze: “We hebben dit nieuwbouwproject aangegrepen om samen met dorpsbewoners een impuls te geven aan de omgeving. Met de plannen die er liggen, wordt de wijk van de Centrumweg een levendige wijk met aandacht voor mens en groen. Dit past heel goed bij hoe wij als gemeente het wonen en leven in het Westerkwartier graag zien.”  

Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe is blij met de start bouw. “Iedere mijlpaal is bijzonder. Maar een start bouw, die is extra bijzonder. De start bouw is het moment dat wensen werkelijkheid worden, een moment vervuld van belofte. De nieuwe woningen komen er écht. En ook voor ons is deze start bouw éxtra bijzonder. Ons eerste project met Wold & Waard, binnen Bouwstroom Noord vanuit samenwerking; de manier waarop we het liefste werken en dat in de provincie waar we al meer dan 80 jaar bouwen.”  

Over de planning

Medio mei startte de bouw met het boren van de palen. Inmiddels zijn alle palen geboord. Komende week start de opbouw van de casco’s en tekenen de contouren van de woningen zich razendsnel af. Het hoogste punt wordt naar verwachting medio of eind juni bereikt. Als alles volgens plan verloopt, dan ontvangen de bewoners eind 2024 de sleutel van hun nieuwe thuis.  

Samenwerken in Opende

Samenwerking loopt als een rode draad door dit project heen. Het project is ontwikkeld binnen Bouwstroom Noord, een intensieve samenwerking tussen vijf woningcorporaties en twee bouwbedrijven. 

Laatste nieuws