dakpan markeert samenwerking

Dakpan gelegd door drie wethouders markeert efficiënte en prettige samenwerking

‘Mini-bouwstroom maakt meerdere projecten haalbaar’

In Drenthe realiseren Woonservice en Trebbe een bijzonder project. Verdeeld over vier plaatsen en respectievelijk drie gemeenten worden in totaal 36 woningen als één project gebouwd. Door vier kleinere projecten te combineren tot één wordt de realisatie van kleinere projecten haalbaar en betaalbaar. Na een bouwtijd van twee maanden staan de casco’s van alle woningen in Sleen, Odoorn, Klijndijk en Veenoord.  Een bijzondere mijlpaal die niet onopgemerkt voorbij ging.

De woningen worden prachtig

In Veenoord legden wethouders Van der Weide (gemeente Emmen), Stegen (gemeente Coevorden) en Zwiep (gemeente Borger-Odoorn) een gesigneerde dakpan onder toeziend oog van Bothilde Buma, directeur-bestuurder Woonservice en Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe. Ook de terugkerende huurders keken toe: “Het moment van verhuizen naar onze nieuwe woning komt gelukkig steeds dichterbij, wachten duurt altijd lang, maar de woningen zijn prachtig.”  Bothilde Buma: “Wij staan voor goede, betaalbare huurwoningen en die realiseren we in deze bouwstroom op maar liefst vier locaties. Wij wensen onze huurders alvast veel woonplezier toe in hun prachtige nieuwe woning.”  

Creatieve samenwerking belangrijk voor woningbouwopgave

Wethouder Van der Weide legt uit wat het belang van woningen voor senioren is: “Emmen vindt het belangrijk dat we in al onze dorpen en wijken nieuwe woningen bouwen, ook voor senioren. Dankzij deze succesvolle samenwerking bieden we deze doelgroep de mogelijkheid om oud te worden in hun eigen dorp.”  Wethouder Stegen vult aan: “Ik vind het geweldig hoe de corporaties en de bouwsector de handen ineen hebben geslagen. Op deze creatieve wijze zorgen ze voor snelheid in het bouwproces en houden ze nieuwbouw nog enigszins betaalbaar.” Wethouder Zwiep vertelt dat de realisatie nieuwe woningen belangrijk is voor de leefbaarheid: “Door relatief kleine projecten met elkaar te verbinden realiseren we ook in dorpen die niet zijn aangewezen als groeikern, comfortabele en betaalbare huurwoningen. En dat is belangrijk voor de leefbaarheid in dorpen met de grootte zoals Klijndijk en Odoorn.” 

Vier deelprojecten; duurzaamheid en betaalbaarheid gaan hand in hand

Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe: “Samenwerken loont altijd, dat laat dit project zien. We kunnen nu in meerdere kernen duurzame en betaalbare woningen realiseren, door kennis, kunde en projecten te bundelen én door samenwerking voorop te zetten.” Het project bestaat uit vier verschillende deelprojecten. In Veenoord worden tien seniorenwoningen, ontworpen door HJK architecten, gerealiseerd. In Sleen komen zeven seniorenwoningen en negen eengezinswoningen, in Odoorn zes seniorenwoningen en in Klijndijk worden vier seniorenwoningen gebouwd. Deze drie deelprojecten zijn ontworpen door DAAD architecten. Binnen alle vier de projecten staan duurzaamheid en betaalbaarheid centraal. De woningen worden goed geïsoleerd, voorzien van een gebruiksvriendelijk installatiesysteem en er worden acht pv-panelen geplaatst. Zo beschikken de bewoners straks over hoog wooncomfort en een betaalbare energielast.  

Unieke samenwerking leidt tot betaalbare woningbouw

De samenwerking tussen Woonservice en Trebbe komt voort uit Bouwstroom Noord. Dit is een unieke samenwerking tussen vijf woningcorporaties en twee ontwikkelende bouwers. Bouwstroom Noord startte ruim twee jaar geleden met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst. Inmiddels zijn er bijna vijfhonderd woningen in aanbouw of gerealiseerd. Door nu de volgende stap binnen de samenwerking te zetten en projecten te bundelen tot één project wordt schaalvoordeel volop benut en is het mogelijk meerdere projecten haalbaar en betaalbaar te krijgen. 

Over de planning

Medio maart startte Trebbe in opdracht van woningcorporatie Woonservice, met de bouw van de Mini-bouwstroom. De cascokaravaan begon in Veenoord, gevolgd door Klijndijk, Odoorn en eindigde in Sleen. In Veenoord liggen de daken en is gestart met het metselwerk en de afbouw, de woningen in Sleen, Klijndijk en Odoorn volgen. In september worden naar verwachting de eerste sleutels uitgereikt. Als alles volgens planning verloopt worden de laatste sleutels van het laatste deelproject van de Mini-bouwstroom eind dit jaar aan de bewoners overhandigd.  


Laatste nieuws