“Innovatie op samenwerking blijkt de sleutel tot succes.”

Twee jaar geleden bundelden vijf woningcorporaties in Noord-Nederland (Actium, Lefier, Wold&Waard, Woonconcept en Woonservice) en twee bouwbedrijven (Dura Vermeer en Trebbe) hun krachten en vormden gezamenlijk Bouwstroom Noord. Het doel: door middel van samenwerking efficiënte, snelle en betaalbare bouw van sociale huurwoningen realiseren.


Inmiddels zijn we dus twee jaar onderweg. Er is een aantal mooie PMC’s ontworpen: die product-marktcombinaties zijn nieuwbouwwoningen zoals een driekamerappartement en een grondgebonden, levensloopbestendige woning, die via een vastgesteld concept worden gebouwd. Maatwerk is mogelijk en de woningen kunnen in elke omgeving geïntegreerd worden, maar de basis blijft hetzelfde en dat zorgt voor voorspelbaar en efficiënt bouwen.

Uitvoering

Twee jaar na het tekenen van de bouwstroom-overeenkomst zijn er vier projecten opgeleverd van in totaal ruim zeventig woningen. Op dit moment zijn er vier projecten in uitvoering, bij elkaar 122 woningen. En er zit nog veel meer in de pijplijn.

Efficiency

“We leren van elkaar en krijgen meer vertrouwen in elkaar,” zegt Niek van der Aa, projectmanager bij Trebbe. “Het voelt alsof we collega’s van elkaar zijn.” Precies dat is een van de doelstellingen van de Bouwstroom. Samenwerken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer zorgt in een markt die voor een enorme nieuwbouwopgave staat voor transparantie en efficiency. Martin Meijer, adviseur vastgoed en duurzaamheid van Actium, bevestigt dat. “Innovatie op samenwerking blijkt de sleutel tot succes. Want in alle processen, dus niet alleen de bouw, maar ook het proces daarvoor, streven we naar efficiency. En dat is alleen mogelijk door samenwerking.”

Meer weten over hoe Niek en Martin de afgelopen twee jaar het samenwerken binnen Bouwstroom Noord hebben ervaren? Bekijk hierboven de video.   

Laatste nieuws